Emzirme Yastığı Nasıl Kullanılır?

emzirme-yastigi

Emzirme Yastığı Nasıl Kullanılır?

Tüm anne ve anne adaylarının merak ettiği “Emzirme yastığı nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı emzirme yastığının modeline göre değişmektedir. Anneler bebeklerini emzirmek için genellikle öne doğru eğilerek konum almaktadırlar. Emzirme işlemi bitene kadar anne boyun ve sırt ağrılarıyla karşılaşabilmektedir. Bu noktada emzirme yastıkları annelerin bu problemini ortadan kaldırarak hem annenin hemde bebeğin rahat etmesini sağlamaktadır. Emzirme yastığı kullanılırken ilk öncelikle yastığın açık tarafı arkaya bakacak şekilde yastık annenin beline geçirilir. Daha sonra bebek, emzirme yastığının üzerine alınır ve başından destek vererek emzirme işlemi gerçekleşir. Emzirme minderi dikdörtgen formda ise bebek ile annenin kolu arasına yerleştirilerek kullanılır.

 

Emzirme Yastığı Nedir?

Emzirme sırasında anne ve bebeğin rahat etmesini sağlamak amacıyla üretilmiş olan minderlere emzirme yastığı denilmektedir. Emzirme yastığı, emzirme sırasında bebeğin başını yeterli diklikte tutmayı sağlayan özel tasarlanmış bir minderdir. Emzirme ve destek minderi bebeğin başını ve poposunu destekleyerek sağlıklı bir pozisyon almasını sağlar. Yenidoğan bebek için tasarlanmış bu emzirme yastıkları normal yastıklardan farklıdır. İçerisindeki dolgu elyafın anti-alerjik malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

 

Emzirme minderi, bebeğin doğru beslenebilmesi için annenin öne doğru eğilmesinin önüne geçen yardımcı bir aparattır. Emzirme yastığı annenin dik oturmasını sağladığından oluşabilecek sırt ve bel ağrılarının da önüne geçmektedir. Farklı şekil ve modellerde bulunan bu yastıkların anneler tarafından en çok tercih edileni hilal şeklinde olanıdır. İstenilen rahatlığı sağlayabilmesi için yüksek olan emzirme yastıkları kullanılması tavsiye edilmektedir. 

 

Emzirme Yastığının Özellikleri Nelerdir?

Evde, dışarda, alışveriş merkezlerinde ve hatta parkta annenin bebeğini sık sık emzirmesi gerekmektedir. Bebek emzirme yastığı kolay ve rahat bir şekilde emzirme işlemini gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. Emzirme yastığı sayesinde anne kollarıyla bebeği aşağı yukarı hareket ettirmek zorunda kalmaz. Dik bir pozisyonda bebeğini emziren anne rahat edeceğinden sırt ve bel ağrısına maruz kalmayacaktır. Bebeğin başı ve vücudu düzgün pozisyon aldığından emmesi daha sağlıklı olmaktadır. 

Emzirme yastığının bir başka özelliği ise anne adayının doğuma yakın döneminde anneye destek minderi olarak kullanılabilmesidir. Doğumdan önce son aylarına yaklaşan anne yatarken emzirme yastığını yanına, göbeğinin altına yada kol altına koyarak rahat bir şekilde yatabilmektedir. Ayrıca bebek oturmaya başladığında emzirme yastığının içine oturtularak destek minderi olarak kullanılabilmektedir.

 

Emzirme Yastığı Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerin, sütünü rahat bir şekilde emip doyması ve uykuya dalmasına yardımcı emzirme yastıkları, farklı modelleri ile ihtiyaca yönelik tasarlanmaktadır. İçi oyuntu şeklinde üretilmiş minderler, bebeği bir oyuntuya yerleştirerek minderi annenin kucağına almasına olanak sağlamaktadır. Yarım simit şeklinde tasarlanmış emzirme yastıkları bir yandan annenin sırtına destek sağlarken diğer yandan bebeğin uygun pozisyona getirilmesine yardımcı olur. U şeklinde olan yastıklar ise bebeğin sırtını ve boynunu kolayca desteklemek için idealdir. Her anne kendisine en uygun olacak bebek emzirme yastık modelleri arasından birini seçerek rahat ve konforlu şekilde bebeğini emzirebilmektedir. 

İkiz bebekler için tasarlanmış olan ikiz bebek emzirme yastığı ise ikiz anneleri için oldukça kullanışlıdır. Anneler ikiz bebek emzirme yastığı ile iki bebeği aynı anda emzirebilmektedirler. Minder iki bebeğide rahat bir şekilde emzirmeye yetecek ebatlarda tasarlanmaktadır. Annenin üç tarafınıda sardığından dolayı anne kolaylıkla oturma pozisyonunu değiştirebilmektedir. Emzirme yastık modelleri desenli, renkli yada sade modellerde birçok farklı çeşitlerde tasarlanmaktadır.

 

Emzirme Yastığı Kullanmak Faydalı mıdır?

Emzirme yastığı kullanımı günümüzde her annenin ihtiyaç duyduğu ve severek kullandığı bir aparattır. Anneye ve bebeğe konfor sağlayan emzirme yastığı anne için de bebek için de faydalı olmaktadır. Sadece konfor ve kolaylık sağlamakla kalmayan emzirme yastığı sağlık açısından da oldukça  önemlidir. Annenin dik oturmasını sağladığından kas ağrılarının önüne geçebilmektedir. Bebek için de daha rahat annesini emebilme imkanı sağladığından oldukça faydalı ve gerekli bir eşyadır. Ayrıca doktorlar da anneye emzirme yastığı tavsiye etmektedirler.

 

Emzirme Yastığı Ölçüleri Nelerdir?

Bebeğin emzirme sürecini anne ve bebek için konforlu hale getiren emzirme yastığı ölçüleri nedeniyle de birçok seçenek sunmaktadır. Farklı ebatlarda üretilen bu minderler, 60x50 cm, 150x55x33 cm, 26x20 cm, 30x20 cm gibi çeşitli boyutlara sahiptir. Ayrıca emzirme yastığı ebatları yastığın şekline göre de farklılık göstermektedir. Annenin koluna takarak kullandığı emzirme kol yastığı ile ana kucağı eki olarak da kullanılan minder ölçüleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Anne bebeğini en rahat hangi şekilde emzirebiliyorsa ona göre bir emzirme yastığı modeli seçmelidir.

 

Emzirme Yastığı Ne İşe Yarar?

Anneler, emzirme yastığı kullanımı ile bebekleri her zaman doğru pozisyonda besleyebilmektedir. Böylelikle olası gelişim sorunlarının da önüne geçilmiş olunur. Anne emzirme yastığı sayesinde stressiz bir emzirme süreci geçirebilir. Ayrıca emzirme yastığı ilerleyen zamanlarda bebek için destek minderi olarak kullanılmaktadır. Birçok kolaylık sağlayan emzirme yastığı kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır.

 

Emzirme Yastığı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğum sonrası yeteri kadar yorgun olan annelerin rahat etmesi için tasarlanmış olan emzirme yastık modelleri farklı çeşitlerde tasarlanmaktadır. Anne öncelikle bir araştırma yaparak kendisine en uygun olacak emzirme yastık modelini tercih etmelidir. Her annenin aradığı özellik farklı olabilmektedir. Emzirme yastık modeli seçerken iç dolgusuna, iç dolgusunun anti-alerjik özellik taşıyıp taşımadığına, dış kaplama kumaşının bebek sağlığı açısından uygun olup olmadığına, yastığın fermuarlı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Emzirme yastığı yapımında kullanılan malzemeler oldukça önemlidir. Fermuarlı modeller kirlendiği zaman kumaşı çıkarılarak makinede temizlenebilmektedir.

 

İkiz Bebekler İçin Nasıl Emzirme Yastığı Tercih Edilmelidir?

Anneler için ikiz bebekleri emzirme süreci bazen çok zor olabilmektedir. Bebeklerin aynı anda acıkması ve ağlaması annenin işini zorlaştırarak annenin stres yaşamasına sebep olabilir. Anne için pratik kolaylık sağlayan ikiz emzirme yastıkları bebeklerin aynı anda beslenebilmesini sağlamaktadır. Bebeklerin konforu için tasarlanan emzirme yastıkları farklı çeşitlerde bulunmaktadır. İkiz bebekler için emzirme yastık modeli seçerken iki bebeğinde rahat bir şekilde yatabileceği ebatlarda yastık tercih edilmesi gerekir. 

 

Emzirme Yastığı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her anne ve bebeğin ihtiyacı olan emzirme yastığı alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Anne öncesinde deneyimli annelerden fikir alıp küçük bir araştırma yaparak fikir edinmelidir. Emzirme yastığının dokusu, iç dolgusu, yüksekliği, modeli her annenin tercihine göre farklılık göstermektedir. Herkesin rahat edeceği kullanım şekli oldukça farklılık gösterebilmektedir. Bazı anneler hilal şeklinde olan emzirme yastık modelinde rahat ederken bazı anneler dikdörtgen el üstü minderiyle konfor sağlayabilmektedir. Bu açıdan emzirme yastığının modeline, ebatına ve tasarımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Emzirme Yastığı Bebek Uyutmak İçin Kullanılır mı?

Emzirme yastığı bebek emzirirken anne ve bebeğin rahat bir şekilde emzirme sürecini geçirmesi için tasarlanmış bir destek minderidir. Emzirme destek minderi nasıl kullanılır yada hangi farklı amaçlarla kullanılabilir gibi sorular her annenin merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Bebeklerde yastık kullanımı her anne için kolaylık sağlamaktadır. Emzirme yastığı bebek uyutmak için özellikle ilk 6 ay çok rahat bir şekilde kullanılabilmektedir. Bebeğin emerken annesinin kucağında konforlu bir şekilde uyumasına olanak sağlamaktadır.



 
Etiketler: emzirme yastığı, emzirme yastığı nedir, emzirme yastığı nasıl kullanılır, emzirme yastığı ölçüleri nelerdir, emzirme yastığı ne işe yarar
Kasım 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR