Doğum Çantasında Neler Olmalı?
Doğum zamanı yaklaşmaya başladığında hiç şüphesiz ilk akla gelenlerden biri doğum çantası olmaktadır. Doğum çantasında neler olmalı sorusu her anne adayının araştırdığı bir konudur. Doğum çantası hastanede anne ve bebeğin ihtiyaç duyacağı en gerekli eşyalarla hazırlanmaktadır. Kıyafetlerden bakım ürünlerine yenidoğan bir bebek için gerekli tüm malzemeler doğum çantasına konulmalıdır. Eksiksiz hazırlanan hastane çantası listesi, annenin hastanede daha konforlu olmasını sağlamaktadır.
Doğum Çantası Nedir?
Doğuma giderken alınması gerekenler alınarak bir doğum çantası hazırlamak tüm anne adayları için oldukça önemlidir. Doğum hazırlığı yapan anne adayları doğum yaklaşırken doğum çantasını hazır bulundurmaktadır. Doğum çantasında neler olur, anne ve bebek nelere ihtiyaç duyar bu konuların bilinmesi gerekir. İçinde anne ve bebeğin hastanede ihtiyaç duyacağı kıyafet ve bakım ürünlerinin bulunduğu doğum çantası her anne için oldukça önemlidir. Doğum çantasını hazırlarken en ince ayrıntılara kadar düşünülüp en az hastanede iki gün yetecek kadar gerekli malzemeler konularak abartısız doğum çantası hazırlanmalıdır.
Doğum Çantası Gerekli midir?
Hastanede hem bebeğin hemde annenin konforlu bir şekilde kalabilmesi için titizlikle hazırlanmış bir doğum çantası mutlaka olmalıdır. Doğum çantası hazırlama aşamaları her anne için hem çok zevkli hemde oldukça gereklidir. Öncelikle bir doğum çantası alınarak hazırlığa başlanmalıdır. Doğum çantası nereden alınır, ebatı nasıl olmalıdır gibi detaylar anne adayları tarafından araştırılmaktadır. Doğum çantasında olması gerekenler alınarak bir doğum çantası hazırlanmazsa anne hastanede zorluk çekmektedir. Kıyafet, bakım malzemeleri ve mama gibi gerekli eşyaları annenin yanında götürüp stressiz bir şekilde hastanede kalabilmesi için doğum çantası oldukça gerekli olmaktadır.
Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
Doğum çantası hazırlamak için alınacak eşyalar belli olsada birkaç pratik bilgi, küçük detaylarda oldukça önem taşımaktadır. Doğum çantası listesi hazırladıktan sonra gerekli ürünleri doğum çantasına düzgün, kolay ulaşılır bir şekilde yerleştirmek oldukça önemlidir. Örneğin eşyaları hazırlarken mümkün olduğunca ayrı ayrı küçük çantalar kullanılarak hastane çantasına yerleştirmek kolaylık sağlamaktadır. Bütün eşyaları üst üste karışık bir şekilde yerleştirmek aranan eşyayı bulmada sıkıntı oluşturmaktadır.
Hastane çantasında olması gerekenler listesi hazırlanarak ihtiyaçlar karşılanır. Daha sonra bütün malzeme ve kıyafetler temizlenmeli, ütülenmeli ve gerekli paketlemeler yapılarak doğum çantası hazırlanmalıdır. Hastanenin vereceği nevresimi kullanmak istemeyen anneler doğum çantasına en az bir takım nevresim takımıda koymalıdır. Ani bir durum halinde kolay ulaşılabilmesi için hazırlanan doğum çantasının kapı girişinde görünülür bir yerde durması kolaylık sağlamaktadır.
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?
Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusu her anneyi ilgilendiren bir konudur. Normal şartlarda doğumun 38 ve 40. haftalarda gerçekleşmesi beklenmektedir. Fakat her an erken doğum olabilme ihtimali göz önünde bulundurularak 30 ve 32. haftalarda hastane valizi hazırlama işlemi gerçekleştirilmelidir. Zamanından çok önce de doğum çantası hazırlamak, kıyafetlerin havasız kalacağından dolayı sağlıklı bulunmamaktadır. Ayrıca gebeliğin sonlarına doğru anne ağırlaşarak hareketleri kısıtlanacağı için hastane çantası hazırlama işlemi daha güç olacağından son anlara bırakılmaması gerekmektedir.
Anne Hastane Çantasında Olması Gerekenler
Anne hastane çantasında olması gerekenler her anne adayı için son derece önem taşımaktadır. Anne adayı ihtiyaç listesi aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Emzirme için önden açılabilen iki gecelik
- Birkaç çift rahat iç çamaşırı
- Sabahlık
- Havlu
- Terlik, çorap
- Emzirme sütyeni
- Göğüs pompası
- Göğüs pedleri ve hassas meme uçları için krem
- Tuvalet ve temizlik malzemeleri
- Eve giderken giymek için rahat giysi
- Kişisel bakım seti
- Hijyenik ped
- Telefon şarj aleti
Bebek Hastane Çantasında Olması Gerekenler
Bebek çantasında olması gerekenler anne adayları tarafından araştırılarak hazırlanmaktadır. Bebek hastane çantası hazırlarken, “hastanede yeni doğan bebeğe ne giydirilir?”, “doğumhaneye bebek için ne verilir?”, “hastanede bebek için gerekli malzemeler nelerdir?”, “bebek bakım çantasında neler var?” gibi sorular akla gelmektedir. Bebek hastane çantasında olması gereken malzemeler aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Yenidoğan bebek bezi ( yaklaşık 20 adet kadar)
- Önden düğmelenen tulum, zıbın,
- Yeni doğan bebek takımı,
- Müslin kundak,
- Ağız bezi, eldiven ve şapka,
- Yelek yada hırka,
- Çorap,
- Mevsime uygun 2 adet battaniye,
- Alt değiştirme örtüsü,
- Bebek havlusu,
- Pişik kremi,
- Her ihtimale karşı mama,
- Biberon,
- Eve dönüş için ana kucağı.
Ayrıca bebeğin kıyafetleri çantaya yerleştirilmeden önce parfümsüz, organik deterjan ile yıkanarak yüksek ısıda ütülenmelidir. Giysilerin etiketleri kesilerek tahrişin önüne geçilmelidir. Kış doğum çantası ve yaz doğum çantası mevsimine göre hazırlanmalıdır. Kış bebekleri için doğum çantasına sıcak tutan pamuklu kıyafetler, yaz bebekleri için doğum çantası hazırlarken ise serin tutan, nefes alan, pamuklu kıyafetler seçilmelidir.
Refakatçi İçin Doğum Çantasında Olması Gerekenler
Anneye yardım edecek, yanında kalacak bir refakatçi mutlaka bulunması gerekmektedir. Anne adayı yanında kimin kalacağını önceden belirleyerek refakatçinin de hazırlık yapmasına imkan sağlar. Anne adayı yanında kalacak kişi kendisi için küçük bir çanta hazırlamalıdır. Bu çantanın içinde kişisel bakım ve temizlik ürünleri, şarj aleti, havlu, rahat kıyafet ve hastanede giyebileceği bir çift terlik bulundurması yeterli olacaktır.
Sezeryan Doğum Çantasında Olması Gerekenler
Sezeryan ile doğum yapacak olan anne adaylarının sezeryan doğum ihtiyaç listesini belirleyip sezeryan doğum çantasında neler olmalı, kaç adet konulmalı gibi önemli sorulara cevap bulması oldukça önemlidir. Sezeryanla doğum yapacak olan anne adayı normal doğuma göre hastanede yatış süresi birkaç gün kadar daha uzun olabilmektedir. Bu sebeple anne adayının kendisi ve bebeği için her eşyadan en az 3 gün yetecek kadar koyması gerekmektedir.
Yaz Bebekleri İçin Doğum Çantasında Neler Olmalı?
Yeni doğan bebek çantası hazırlanırken bebeğin doğacağı mevsim göz önünde bulundurulmaktadır. Yaz mevsiminde dünyaya gelen bir bebek çantası hazırlanırken serin tutan, terletme yapmayan, teri emici özelliği olan doğal yapılı kıyafetler ve örtüler tercih edilmektedir. Yaz bebeklerinin hastane çantasında mutlaka pişik kremi de bulundurulması gerekenler arasında yer almaktadır.
Kış Bebekleri İçin Doğum Çantasında Neler Olmalı?
Kış bebekleri için hastane çantası hazırlanırken bebeği sıcak tutacak eşyalar tercih edilmektedir. Battaniye, patik, bere gibi eşyalar konulmalıdır. Pamuklu ve sıcak tutan kıyafetler tercih edilerek bebeğin sıcak kalması sağlanmaktadır. Hastane çıkış çantasında pusetin üstüne takılan rüzgar koruyucu aparatlarda kış bebekleri için gerekli malzemeler arasında yer almaktadır.
Hastane Çıkışı Çantasında Neler Olmalı?
Hastane çıkışı çantasında neler olmalı sorusu oldukça sık karşılaşılan bir konudur. Hastane çıkış çantasında bebeğe giydirilecek tulum, örtü ve patik yeterli olmaktadır. Kış bebekleri için kalın örgü battaniye ve kapşonlu dış tulumu gerekirken yaz bebekleri için serin tutan müslin kumaş kıyafetler ve örtülere ihtiyaç duyulmaktadır. Hastane çıkışına isim yazma işlemide son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Doğum Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anne adayının doğum çantasını hazırlarken dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Hastane çantası kaçıncı haftada hazırlanmalı? doğum sonrası ihtiyaç listesi, hemşireye verilen bebek kıyafetleri ve hastane çantasına neler konur gibi soruların yanıtlarını araştırıp doğum çantasını hazırlaması gerekmektedir. Ayrıca mevsime uygun eşyalar seçmesi gerekmektedir. Doğum çantası hazırlanırken her ihtimal düşünülerek hareket edilmelidir. Örneğin anneyi emmeyen bebek için mama gerekeceğinden dolayı çantasına mutlaka mama da koyması gerekmektedir.
Doğum Çantası Hazırlama Tüyoları
Anne ve bebeğin ilk ihtiyaçları için hazırlanan hastane çantasında bulunması gerekenler tüm detaylarıyla düşünülmesi gerekmektedir. Hastane çantasını hazırlarken başlıklar halinde bir liste yapıp ihtiyaçlar giderilebilir. Anne adayının bilmesi gereken, doğum çantası ne zaman hazırlanacak?, anne ihtiyaçları, bebek ihtiyaçları ve koyacağı eşyaların adetleri. Bu şekilde doğum çantasını hazırlamak anne için oldukça kolay ve zevkli olabilmektedir.